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Campo DCValorIdioma
dc.creatorVieira, Darlene Ana de Paula-
dc.creatorMacedo, Sarah Karoline Costa-
dc.creatorMatos, Laryssa Silva-
dc.creatorMachado, Simone Silva-
dc.date.accessioned2019-11-21T15:45:04Z-
dc.date.available2017-01-01-
dc.date.available2019-11-21T15:45:04Z-
dc.date.issued2017-01-01-
dc.citation.volume4pt_BR
dc.citation.issue1pt_BR
dc.citation.spage20pt_BR
dc.citation.epage28pt_BR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.35819/scientiatec.v4i1.2105pt_BR
dc.identifier.issn2318-9584pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ifg.edu.br/handle/prefix/292-
dc.description.abstractTomato paste is a product made from tomatoes that are firm, at the right maturation point and free of any foreign matter. The color of the product is determined by the carotenoid pigment, and guides consumer preference. The objective of this research was to evaluate the physical and chemical characteristics (pH, acidity and Brix), lycopene content and β-carotene of tomato paste sold in cans and glass jars. The physicochemical characteristics, as well as the content of both lycopene and βcarotene pigments were determined at the temperature of 25°C in triplicate. Information obtained indicates that there are differences in the physical and chemical characteristics (total acidity and total soluble solids) of packed, canned and glass jar tomato paste sold in supermarkets. All three brands, A, B and C, had a total soluble solids value below the proposed by the Brazilian legislation for tomato paste. There weren’t obtained significant differences in pigment content (lycopene and β-carotene) to tomato paste marketed in these two types of packaging.pt_BR
dc.description.resumoO extrato de tomate é o produto elaborado a partir de tomates firmes, em ponto de maturação adequado e livres de materiais estranhos. A cor do produto é determinada pelos pigmentos carotenoides e guia a preferência do consumidor. O objetivo desta pesquisa foi avaliar as características físico-químicas (pH, acidez e ºBrix), teor de licopeno e β-caroteno de extratos de tomates comercializados em lata e em pote de vidro. As características físico-químicas, os teores de pigmentos licopeno e β-caroteno foram determinados a 25ºC, em triplicata. As informações obtidas indicaram que existem diferenças relativas às características físico-químicas (acidez total e sólidos solúveis totais) de extrato de tomate embalado em lata e pote de vidro comercializado no mercado. Todas as três marcas A, B e C apresentaram sólidos solúveis totais abaixo do preconizado pela legislação brasileira para extratos de tomates. Não foram obtidas diferenças expressivas para teor de pigmentos (licopeno e β-caroteno) para o extrato comercializado nesses dois tipos de embalagens.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Darlene Ana de Paula Vieira (darlene.vieira@ifg.edu.br) on 2019-07-12T16:22:03Z No. of bitstreams: 1 Artigo extrato de tomate.pdf: 101816 bytes, checksum: e39cf24358a684b7c7397dfcb61837d1 (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Suzane Goncalves Duarte Peixoto (suzane.duarte@ifg.edu.br) on 2019-11-21T15:45:04Z (GMT) No. of bitstreams: 1 Artigo extrato de tomate.pdf: 101816 bytes, checksum: e39cf24358a684b7c7397dfcb61837d1 (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2019-11-21T15:45:04Z (GMT). No. of bitstreams: 1 Artigo extrato de tomate.pdf: 101816 bytes, checksum: e39cf24358a684b7c7397dfcb61837d1 (MD5) Previous issue date: 2017-01-01en
dc.languageporpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.relation.ispartofScientiaTec: Revista de Educação, Ciência e Tecnologia do IFRSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAcidezpt_BR
dc.subjectSólidos solúveispt_BR
dc.subjectLicopenopt_BR
dc.subjectβ-carotenopt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS AGRARIASpt_BR
dc.titleCaracterísticas físico: químicas e teores de pigmentos de extratos de tomates vendidos em mercadospt_BR
dc.title.alternativePhysicochemical characteristics and pigmentation levels of tomato paste sold in supermarketspt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
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